ABOUT

“All human joys and burdens have been materialized in jewellery,”

(Marjan Unger, NTY 2014).

Welkom op mijn website!
Ik ben Machteld van Joolingen, ik woon in Rotterdam en ben opgeleid als sieraadmaker en kunstenaar. Tussen 1991 en 1996 heb ik de technische opleiding tot goudsmid gevolgd en een aantal jaar na het afronden van deze opleiding heb ik mij verder verdiept in het sieraad aan de Rietveld Academie in Amsterdam waar ik in 1996 cum laude ben afgestudeerd.
Sindsdien heb ik me gericht op het auteurssieraad. Het sieraad in de kunst, de kunst in het sieraad.

Het citaat van Marjan Unger loopt als een rode draad door mijn werk.
Mijn inspiratiebronnen zijn folklore, volkskunst en klederdracht waarin levenslessen, omstandigheden, nieuwe werelden en politieke statements zijn terug te vinden.

Vanaf 2005 is het nieuwsbeeld onderwerp in mijn werk. De tegenstelling tussen de intensiteit van de beelden en de vluchtigheid ervan zette mij ertoe aan iets met het beeld te doen, het uit de anonimiteit van het massale te halen.
Het idee dat je de waan van de dag zo kunt verwerken, er langer bij stil kunt staan door, op een bijzondere manier ver-beeld, het te transformeren van informatie naar vorm. Een beeld waar op elk moment naar terug gekeerd kan worden.

Met de taal van folklore en symboliek verwerk ik de ons alles omringende actualiteit laag over laag naar een beeld wat iets zegt over de huidige tijd.
Werk waarin blad-, tegel-, bloem-, en andere motieven uit diverse culturen en stijlperiodes zijn opgevuld met nieuwsfragmenten.
Werk wat de vraag oproept waar de grens ligt tussen het private en het publieke domein.
Een nog immer aangroeiende verzameling nieuwsbeelden geperst in het keurslijf van het ornament heeft o.a. geresulteerd in aluminium broches, vilten colliers en ontwerpen voor grote tegeltableaus.